Családfa

Bejegyzés: 2011.09.26
Amatőr családfakutatás 2.


Lássuk a folytatást...
5. A Mormonok másik szintén fontos keresője, a "katolikus adatbázis". Itt egyenlőre, ahogy a neve is mutatja, a katolikus vallásúak adatai vannak rögzítve. Természetesen még ennek is igen kicsi a feldolgozottsága, és valójában nem is mindig nagy segítség. A legnagyobb hibája, hogy nem olyan emberek dolgozzák fel az adatokat, akik valójában ismerik az adott település, táj névhasználatait. Sőt egy-egy név a lehető legtöbb formában szerepel, ami így szinte kereshetetlenné teszi az egészet. De mindenképpen érdemes benne nézelődni. 

.....................................................................................Bejegyzés: 2011.09.09 23:14
Amatőr családfakutatás 1.


Gondoltam, hogy ma a tapasztalataimat írom le, miként is működik ez a családfakutatás, hogy kell elkezdeni, és milyen segítségek vannak. Vagy legalábbis idáig én miket találtam meg. 
Nos az egész lényege abban rejlik, hogy a lehető legtöbbet tudó, így elméletileg a legidősebb családtagot kell kifaggatni. Nem is olyan könnyű ez a dolog, mert ők is sok mindent csak hallomásból tudnak, ami bár az elinduláshoz elég, de néha tévútra is visz. Esetemben a család egyik fele váltig állítja, hogy az egyik ősünk tanító volt. Tanító régen csak a tehetősek lehettek, mert ők tudták taníttatni a gyereket. Na már most erre a dologra ezidáig nem sikerült bizonyítékot találni. A másik fele hallott válásról, kitagadásról, cukorkaboltról, gyerekelrablásról, és gazdag gyárigazgatóról. Nos ezeknek is csak a fele igaz. Viszont itt legalább térben el tudtam indulni a keresést illetően.
Az egész kutatás elkezdéséhez a legfontosabb: eljutni 1895-ig. Ugyanis 1895. előtt az egyházak anyakönyveztek. És ezek az anyakönyvek mind egy helyen, a Magyar Országos Levéltár, Óbudai kutatótermében bárki által ingyen nézhetőek. Tulajdonképpen a munka 80%-át ez teszi ki.  Természetesen csak akkor, ha valaki komolyan gondolj a kutatást, és nem csak a dédi nevére kíváncsi. Általában az 1700-as évekig lehet visszamenni, viszont amennyiben valaki híres neves, nemes ősre bukkan, akár több száz évet is vissza tud követni még. Ezekben az anyakönyvekben általában nagyon sok hasznos információt feljegyeztek a papok, de néha annyira nem törődtek a részletekkel, hogy képtelenség beazonosítani az őst. Mint manapság egy házasságnál  talán csak azt nem kell megadni, hogy milyen színű az ember hajszíne, régen bizony volt olyan, hogy a házasulandó feleknek csak a neve volt feltüntetve, és netán még mellé a lakhelye. De természetesen ez a ritkábbik eshetőség. Magáról az anyakönyvekről még regéket írhatnék, de akkor soha nem érnék a végére. Talán majd egyszer


Inkább jellemzem az általam megtalált, és sokat használt segítségeket


1. Talán az egyik legtöbbet segítő adatbázis a Mormon Egyház által, az internetre feltett, és folyamatosan bővített állami anyakönyvek másolata. A Mormonok hitvallása, hogy minden embernek meg kell ismernie a múltját, vagyis az őseit. Így az egész világban ők viszik mikrofilmre (ma már inkább kép formátumban internetre) az anyakönyveket. Az országok levéltárai is tőlük kapják meg ezt a hatalmas mennyiségű adatot. A feldolgozás mindenhol önkéntes alapon megy, így még sajnos messze nem teljes a lista. Ez annyiban könnyíti meg a munkát, hogy az 1895. után keresett ősünk után nem kell az adott megyébe elutazni, hanem kattintgatással otthonról is kereshetők. Mert az 1895-ben bevezetett állami anyakönyvezés esetében nem az Országos Levéltár a gyűjtő, hanem a megyei levéltárak. Viszont az internetes keresés legnagyobb hátránya, hogy nagyon lassú. Egy-egy kép igen lassan töltődik le, így ha valaki nem tud pontos dátumot, főleg nem legalább az évszámot, akkor ez akár napokig tartó munka is lehet.
Ez az adatbázis itt érhető el: FamilySearch


2. Egy másik, az 1895. utáni évek keresésében sokat segítő adatbázis a Levéltárak Közös Keresője. Itt a különböző polgári eljárásokban lehet keresgélni, bármilyen szóra rákeresve. Természetesen ez csak abban segít, hogy közelebb vigyen a megoldáshoz. Amennyiben egy keresett személyre találatunk van, még mindig el kell menni a feltüntetett levéltárba, hogy többet megtudjunk. Én ebben találtam meg, egy rengeteget keresett ősömet. Számomra nagy segítség volt. 


3. Talán az egyik legrugalmasabb megye, Szabolcs Szatmár Bereg megye. A levéltáruk nagyon sok, a kutatók számára hasznos dolgot digitalizált, és vitt fel számítógépre, interneten történő elérhetőségre. Ez persze csak azoknak segítség, akik ebben a megyében kutakodnak. Nagyon sok feudális korabeli összeírás érhető el itt, valamint Urbáriumok, térképek stb. Amennyiben valaki elakad, mert nem tudja, hogy egy őse honnan jöhetett, az összeírásokban akár a nevére is ráakadhat, de már az is elég, ha az adott vezetéknév valahol felbukkan. 


4. Én sikeresen ráakadtam még egy másik adatbázisra is, ahol bár elég kevés település van feldolgozva, de mint lehetőséget nem szabad kihagyni. Itt kizárólag a házasságokra helyezték a hangsúlyt. HungaryExchange


folyt.köv.


.........................................................................................

Bejegyzés: 2011.07.20 21:17
Csalóka polgári anyakönyvek


Úgy látszik csak akartam írni, mennyire megtévesztőek a polgári anyakönyvek. Azt hiszem nem csinálok nagy hibát, ha inkább az időben közelebb lévő információkat veszem helyesnek. Történt ugyanis, hogy a korábban írt Hliva Anna (aki Nagyhalászban halt meg), polgári halotti anyakönyvében teljesen más szülők voltak feltüntetve, mint akiket én felkutattam. Gondoltam is, hogy ez a sok hiba lassan visszatántorít az egész kutatástól, hiszen így nincs is értelme folytatni. Ki tudja, hogy mennyi tévesztés lesz még így benne. 
Na mindegy, újra nekiestem szülőfalujának Tarnaszentmáriának. Az új nevek birtokában elkezdtem keresgélni. Mivel így nem találtam senkit, ilyen házaspár nem is volt akkoriban ott, gondoltam újra megnézem a házasságát. És akkor ért a meglepetés. Hiszen emlékezhettem is volna rá. A házasságánál be volt írva a szülők neve. Természetesen nem azok, amik halálánál meg voltak adva. Nincs bennem semmi kétség, hogy ez a helyes, főleg mivel írtam, a másik házaspár nem is létezett. 
Ez az elírás egyébként azért történhetett meg, és több esetben (mint lejjebb majd) is előfordult, mert 1. eleve több száz kilométer távolságra vetődtek el, a helyi egyház nem is ismerhette a szülőket. 2. elhunytakor már a férje sem élt (akinél a szülők neve egyébként "néhai ismeretlenek"), aki pontosabb információkat szolgáltathatott volna. 
Egyébként megjegyzem, hogy talán a gyerekek emlékezhettek még valamire, mert Hliva Anna anyja nevének a férje anyja nevét adták meg.


A másik eset, amibe belefutottam, az Tahitótfaluban esett meg, és majdnem hasonló. Ott is a halotti anyakönyv volt a megtévesztő. Mondjuk itt a házasságnál csak az apa neve volt feltüntetve, de már ez is bőven elég volt. Főleg mivel Pócsmegyeren abban az időben egyetlen Daru nevű család volt fellelhető, legalábbis +-20 éven belül, ez az egyetlen egy Daru Borbála született. Viszont ami közelebb vitt a megoldáshoz, anyja nevének a nagyanyja nevét adták meg. 
Ebben az esetben sincs kétség bennem, hogy a helyes úton járok, így némileg visszalendített a kutatás élvezetéhez a hibák áthidalása. 


Sajnos a korábban említett Bata Juliánna téves felkutatása viszont megalapozottnak bizonyult. Főleg, hogy valóban született törvénytelen gyerekként egy ilyen nevű lányzó. Csak az életkora volt 1 évvel fiatalabb, ami a megtévesztést megalapozta. Ez csak azért bosszantó, mert mint mindegyik ággal, ezzel is nagyon sokat foglalkoztam, és rengeteg név, hely esett így ki. 


Mivel párhuzamosan szerkesztem a Családfa könyvet, az új információk folyamatosan kerülnek bele. Így viszont teljesen át kell bogarásznom az egészet, hogy mi az amit törölni kell, mi maradhat. Igaz erre van folyamatosan időm.


Ásványráró, a tegnap említett kutatási helyem viszont sokkal egyszerűbb. Ott élvezet dolgozni. Igaz néha nincs utalás a származásra, így azért itt is kell keresgélnem, de mivel nagyjából egy helyen maradtak az ősök, szinte ennek az ágnak a 60%-át ezen e településen tudom kutatni.


A lényeg, amit ezzel a bejegyzéssel el akartam mondani, hogy aki kutatásra adja a fejét, ne vegyen mindent 100%-nak az 1895. után született anyakönyvekből. Mivel egy-egy halálesetet, születést, akár a szomszéd is bejelenthetett, a pontos tények néha csak találgatáson alapultak. Az életkorokat tekintve meg aztán pláne. 


........................................................................................

Bejegyzés: 2011.07.19 22:00
Rekordok


Azt hittem, hogy az egy családban előforduló 13 gyermekmennyiséget már nem lehet überelni. De lehet. Ásványrárón kutatgattam legutóbb, és most a gyerekeket kezdtem el kijegyzetelni. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy nem is egy, hanem két családban is felleltem 14 gyereket. Igaz az egyiknél egy ikerpár is volt, tehát csak 13 terhességről beszélünk. Megdöbbentő, hogy ennyire sok gyermeket képesek voltak kihordani, és megszülni akkoriban. Mindezt 23 év alatt. Na igen, régen a nők sok esetben akár 45 éves korukig is szültek. 
Mivel egyenlőre még csak a születésekkel vagyok elfoglalva, nem tudom, hogy a 14 gyerekből mennyi maradt is életben. Majd megírom ezeket a tényeket is.
A hab a tortán, hogy a nagy keresgélések közepette eljutottam a 10. ikerpárig is. Sőt az egyik közvetlen ős volt.


.........................................................................................

Bejegyzés: 2011.07.13 21:24
Új információk

Mint tudható, a nyaralás alkalmával ellátogattam a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Levéltárba. Azon már túltettem magam, hogy két névnek nem jártam utána, az már jobban bosszant, hogy egy fontos őst viszont nem találtam meg, de mindegy, majd egyszer eljutok még oda, és utánajárok. Viszont egyéb fontos információkat is felleltem. Többek között ráakadtam a 3. törvénytelen gyerekre, akiről nem is tudtam, na meg a család sem, így ez új infó volt. Főleg azért, mert megtudtam, hogy ezt az ágat úgy ahogy van el is rontottam. Így Ibrányban újra nyomozhatok. 
Sok érdekesség derült még ki. Megtudtam, hogy az ükszüleim (Helli József és Hliva Anna) is eljöttek Tarnaszentmáriáról, nem csak a fiúk. Ezt még a rokonság sem tudta. Szóval ők is Nagyhalászban kötöttek ki. 
A nyaralás alkalmával  bejártuk Nagyhalász minden pontját, így meglepődve tapasztaltam, hogy azok a tanyák (Érhát, Kocoba, Poklondos), ahol őseink laktak mennyire távol esnek a központtól. De ott van még a dombrádi Nétola tanya, vagy Vasmegyeren a Nagy tanya. Bár ez utóbbit nem igazán találom a térképen.
Szóval holnap újra folytatom az Országos Levéltárban a kutatást, és keresem tovább az ősöket.


.........................................................................................


Bejegyzés: 2011.06.17 20:19
Elakadtam 

Amint elküldtem az előző bejegyzést, új infókat találtam. Mégpedig olyanokat, amik teljesen felborították a családfa egyik ágát. Így sok név kiesett, de ezzel együtt az a lehetőség is hogy haladni tudjak. Ugyanis bár kiderült, hogy kik Huszti Zsuzsanna szülei (idáig rossz nevekkel kerültek be), de sehol nem találom őket ismét. Nem elég, hogy a legfontosabb szálat, a Borbélyokat nem tudom felderíteni, de most még ez is. 
A másik ágon egész jól belendültem, bár ott is akadt egy kis gubanc. A Szőr nevű családtagnál ott volt, hogy Pilismarótról származik, viszont sehol a környéken nem volt akkoriban református anyakönyvezés. Márpedig elméletileg ő az volt. Most már csak azt tudom remélni, hogy elköltözése után áttért a katolikus hitről. Mert különben ott is elakadok. Az már csak hab a tortán, hogy a romániai anyakönyvek nincsenek is feldolgozva, így ott eleve el vagyok vágva.

.......................................................................................


Bejegyzés: 2011.06.03 22:10

Könyv

A könyv készítése miatt eléggé elhanyagoltam ezt az oldalt, cserébe megosztok itt néhány érdekességet a családdal kapcsolatban, illetve felvázolom, hogy milyen vezetékneveket tartalmaz már a fa, illetve hol lelhetők fel.
Kezdeném is
Alsózsolca: Karsza, Hódi (?)

Ásvány+Ráró: Daniel (Dániel), Lendvai, Bekő, Szalai, Jukovics (Lukovics, Tukovics), Pintér, Varga, Marko, Páli, Rajos, Szabó, Szeredy
Tiszabercel: Bene, Pap
Bicske: Berkes
Borsodnádasd: Stugner (Stubner)
Breznóbánya: Fabriczius
Buj: Lentsés
Demjén: Hirs, Lakó, Nagy, Bozó, Visontai
Dombrád: Visontai
Egerszalók: Herli-Helli, Mező, Kobler, vagy Hoblik
Egerszólát: Kerékgyártó, Prokaj, Majki
Ibrány: Kató, Szabó
Kápolna: Visontai
Tiszakarád: Bata, Fábián, Szabó, Koncz
Kemecse: Kultsár (Kulcsár), Hegedűs, Korpai, Kurucz, Onodi
Kerecsend: Czuchmajszter, Hágen, Hirs, Jager, Kocsmár, Rajtmár, Román, Szúcsik,
Keresztút (Kótaj): Huszti
Kisoroszi: Kálmán, Gál, Peszeki
Nagyhalász: Bor, Borbély, Huszit, Kriston, Móré, Pásztor, Helli, Kövér, Kaponyás
Napkor: Farkas
Nyírbogdány: Angyal
Öttevény: Börzsei, Simon
Petrozsény: Bartos
Pilismarót: Szőr (még csak utalás van rá, nem kerestem)
Pócsmegyer: Daru, Marosi, Molnár, Szabó
Tiszarád: Ignéczi, Kis
Solt: Bajnok
Szentes: Kúltsár (még csak utálás van rá, nem kerestem)
Mosonszentmiklós: Varga, Hatos
Szilvásvárad: Stugner
Tahi: Marosi
Dédestapolcsány: Stugner

Tarnaszentmária: Gyetvai, Helli, Hliva, Nagy, Tóth
Tótfalu (Tahitótfalu): Berkes, Csereklye, Gál, Horváth, Szőr, Pap, Sipos, Szabó,
Vác: Varga
Vasmegyer: Borbély, Farkas, Ladányi, Szikszai
És a nevek, amiket még nem tudtam helyhez kötni: Bajtsi, Dietrich, Fanczal, Hagymási, Jármy, Kántor, Kerékjártó (kettő család is), Kranitz, Major, Schmidt


Természetesen az ismétlődés a költözések miatt van, de például a Szabó, Varga, Pap nevek más-más családokat takarnak.


Érdekességek
1. A legkorábbi, felelt születési időm, egy 1743-as
2. A családfa jelenleg 594 felkutatott személyt tartalmaz (csak a nagyszüleimtől felfelé). Én csak a felmenőket és azok összes gyermekét keresem, nem célom azokat is még levezetni, nem a rokonkeresés a kutatásom lényege. Az 594-ből 239 a közvetlen felmenő.
3. A legtöbb gyermek egy családban 13
4. 6 ikerpárt találtam idáig
5. A legfiatalabb korban házasodó nő 15 éves 4 hónapos és 28 naposan volt a lakodalom napján.
Hirtelen most ennyit, nem akarom a család előtt lelőni az összes kutatási eredményemet.


..........................................................................................


 


Bejegyzés: 2011.01.27 20:32
Hogy mik derülnek ki?

Először is bejelentem, hogy találtam az internet segítségével egy rokont. Érdekes, de ahhoz képest, hogy mennyi adatot feldolgoztam már, azt hittem, hogy jóval többen fognak előbukkanni. Hiszen annyian foglalkoznak családfa kutatással. De nem! Hiába keresgéltem én is folyton, hogy kinek vannak azonos ősei...
A rokon szépszülői szinten azonos. Bár nem tudom hogy kell számolni, de talán 4. fokú unokatestvér. A Heves megyéből Szabolcsba vándorolt őseink egyezőek.
Úgy néz ki, hogy sok egymásnak ismeretlen adatot tudtunk átadni. Ráadásul előkerített nekem olyan adatot is, ami megváltoztatta a keresési helyeket. 
A rokonságnak elárulom, hogy nem a Borbélyoknak volt közük Dombrádhoz, amit ugye már korábban megcáfoltam, sőt egyetlen felmenőjük sem került ki onnan. Hanem Visontai Mária született ott. Az apjáról (Visontai Andrásról) már írtam hogy dohánykertész volt. De előtte Dombrádon gazdasági kocsis-ként kereste a kenyerét. Ráadásul kiderült - az egyik lánya anyakönyvéből, - hogy nem is Deménden született, hanem az egyik szomszédos településen Kál-Kápolnán. Nem véletlenül nem találtam őt az előbbi helyen. 

A másik érdekes dolog, hogy a sok település névváltoztatás annyira el tudja vinni az embert a sűrűbe, hogy csak na. A tapolcsányi (BAZ megye) anyakönyvekben találtam olyan születési helyeket, hogy Visnyó és Szilvás. Ezeket beütve a google térképen kiadta, hogy Szilvás Pécs mellett található, Visnyó pedig Szlovákiában. Érdekesnek is találtam, hogy ilyen sokat vándoroltak akkoriban az ősök a munka miatt. 
Még szerencse, hogy a Levéltári filmek kikéréséhez használt programot (ahol kikereshetem a filmek számát), mindegyik településnél fel van tüntetve a mai és a régi neve. Így derült ki, hogy Szilvás mai nevén Szilvásvárad, és Visnyó pedig Nagyvisnyó. Mindkét település Tapolcsány (mai nevén Dédestapolcsány) közelében fekszik. Igaz sajnos, hogy a harmadik előkerült Breznóbánya nevű település egyértelműen Szlovákiában található, nincs más alternatívája.


..............................................................................


Bejegyzés: 2011.01.26  13:56
Meglepő dolgok a családban


Minél régebbre megyek vissza az időben, annál érdekesebb dolgok derülnek ki.
Először is Tótfaluban megtaláltam a második cigány származású ősünket. Hát ilyen is kell néha na. Ami érdekes, hogy egy Kajzer nevű lányt vett el, ami feltételezhetően egy Kaiser német betelepülő lány neve lehetett. Még keresem őt, hogy pontosítsam.  
A szabolcsi ágon meg sorra bukkannak fel a nemesek. Most már egyértelmű bizonyosságot nyert a kemecsei nemes Kriston család jelenléte az őseink között. Sőt úgy néz ki, hogy a férjben Huszti Pálban is csörög némi kék vér, de ennek bizonyítása még hátra van. És ha minden jól megy, akkor az ő anyja is nemes volt. Ahhoz képest jól leamortizálódott a "csapat". :)
A könyv, vagy lexikon (már a mostani méretei szerint) készül a kutatásaimról. Igaz még rettentő sok dolgot kell összeszedni hozzá. Főleg ha a nemesek kutatásának még csak később fogok nekiállni. Igaz sok időm nincs, hiszen ha visszamegyek dolgozni, akkor már nem lesz erre a luxusra lehetőségem.  

.............................................................................. 

Bejegyzés: 2011.01.20 22:34
Pontosítás

Először is az előző bejegyzéshez írnék egy kis javítást. Mint kiderült, régen a Bicske település a mai Tápióbicskét takarta, ami így máris átkerül Pest megyébe. 
Viszont úgy néz ki, hogy újabb település jön képbe, valamint egy nagyon kiesik, hiszen nem találok ott senkit a várakozásokkal ellentétben. Már második alkalommal kutatok Szabolcsban, pontosabban Nagyhalászban, és sehogy sem találok egy felmenőt. Méghozzá Huszti Zsuzsannát, Borbély István feleségét. Biztos hogy Nagyhalászban éltek, ott is születtek a gyerekeik, valamint ott is halt meg, de megjegyzések ellenére nem ott született. Így ma átrágtam magam a teljes anyakönyvi mikrofilmen, bármilyen alternatíva után kutatva. Kiderült, hogy 10 másik testvére is kötődik Nagyhalászhoz, némelyik sajnos csak halotti bejegyzésben, 2 már itt is született. Valamint 4-nek megtaláltam a házassági bejegyzését is. És ebből a 11 Huszti nevű emberből egynél volt csak odabiggyesztve, hogy hol született. Na de az is úgy, hogy teljesen értelmetlennek találtam azt a települést. Bevallom én Keresztur-nak olvastam, vagyis annak próbáltam értelmezni Aztán némi keresgélés után kiderült, hogy régen a szomszédos Kótaj nevű települést hívták Keresztút (Keresztut)-nak. Remélem, hogy sikerrel járok ezen a helyen, és akkor Kótajt is felvehetem a listára. 
Egy kis történelem: "A név földrajzi helyzetére utal. Itt keresztezte a középkorban az Alföldről a Vereckei-hágó felé, és a Szamos völgyéből Tokajon keresztül Lengyelország felé vezető két útvonal egymást. A 19. század első felében az anyakönyvek tanúsága szerint hol Keresztút, hol Kótaj a település neve. A Bécsben 1804-ben megjelent részletes térképen még Keresztút néven szerepel. Biztos történeti támpont nincs arra, mikor és miért változott meg a neve. Az 1990-es években került arra sor, hogy a községnek címert válasszanak."


Viszont múltkor górcső alá vettem Verpelétet. És nincsenek ott Helli rokonaink. Legalábbis abban az évkörben, ahol épp keresgélek semmi nincs. Pedig ez volt minden reményem. Egerszalókot már megnéztem, ott sincs semmi nyom. Így most Egerszólát, Feldebrő és Kisnána jön a sorban. Idáig mindig volt egy szalmaszál, amivel el tudtam indulni, de Helli József szülei (Helli György és Trokai Erzsébet) eléggé megdolgoztatnak. 


................................................................

Bejegyzés. 2010.12.29 21:55

Nevek, települések


Kicsit összeszedtem a családban fellelt családneveket és településeket. A neveket ábc-be rendeztem, mert egyenlőre csak én tudom követni ki-kivel, mikor-hol.
Nevek:

Angyal, Bajnok, Bartosch, Bata, Bekö, Berkes, Borbély, Bozó, Börzsei, Czuchmajszter, Csereklye, Csörgö, Daniel (Dániel), Daru, Dietrich, Fabriczius, Fanczal, Farkas, Gaál (Gál), Gyetvai, Hágen, Hajmási, Hegedűs, Helli, Hirs, Hliva, Horváth, Huszti, Jager, Jukovics, Kálmán, Kató, Katona, Kerégjártó, Kerekes, Kocsmár, Koltsár (Kúltsár, Kulcsár), Kranitz, Kriston, Lakó, Marosi, Nagy, Onodi, Pásztor, Pinter, Rajtmár, Román, Sipos, Stugner, Szabo, Szalai, Szikszai, Szőr, Szúcsik, Toth, Trokai, Vadász, Varga, Visontai
A neveket úgy írtam le, ahogy az anyakönyvekben megtaláltam. Egyértelmű, hogy sok helyesírási hibát vétettek már akkoriban, de én nem módosítottam rajtuk. 
Települések: (ezeket megyék szerint csoportosítottam, hogy lehessen látni, mégis mennyit vándoroltak őseink)
Bács-Kiskun megye: Solt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Borsodnádasd, Tapolcsány (Dédestapolcsány)
Budapest
Csongrád: Szentes
Győr-Moson-Sopron megye: Ásvány, Ráró (ma Ásványráró)
Heves megye: Deménd (ma Demjén), Kerecsend, Tarnaszentmária, Verpelét
Hunyad vármegye (Erdély): Petrozsény 
Fejér megye: Bicske
Pest megye: Kisoroszi, Pócsmegyer, Tahi, Tótfalu, Vác
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Ibrány, Karád (Tiszakarád), Kék (Keék), Nagyhalász, Nyírbogdány, Vasmegyer
Ezen felül ott vannak még azok a települések, ahonnan az őseink bejöttek kis hazánkba. Mint már említettem: Gyetva, Susány, Kraszkó, Nyusta, Maselheim, Bieberach, és természetesen a betelepített németek Svábföldről, valamint újabb kutatásaim alapján Szászföldről (Erdélybe).

Néhány településről azért ejtenék pár szót. Szentes felbukkanása eléggé meglepett. Egy szabolcsi, azon belül kemecsei lányt vett el, egy Szentesről érkezett férfi. Mivel ez már az 1770-es években volt, valószínűleg többet nem is fogok megtudni róla. Egyébként a Kulcsár (Kultsár, Koltsár) nevünk származik innen. 
Solt és Bicske településeket Tótfaluval tudom összekötni. Egy Soltról származó leány (Bajnok), aki Tótfaluban egy embernél időzött (feltehetően rokon), Tótfaluban összeházasodott egy bicskei származású takács mester emberrel (Berkes). Hát jól összehozták a találkát. Nem tudom a takács mester mit keresett ott?
Azt hiszem a pest megyei településekről nem kell semmit mondjak. Annyira közel vannak egymáshoz, hogy ott egyértelmű az ismerkedés lehetősége. Állítólag a szigetről már akkoriban is ladikkal jártak át az emberek Vácra. Na meg télen simán átsétáltak. Egyébként Vác településünk Kis Vácként van megemlítve. Ha jól értelmeztem a fellelhető adatokat, akkor ez a két hely régen némileg különálló volt egymástól.
Erdélyben még meg kell említenem Petrozsény mellett Parajdot is. Bár nem született ott közvetlen felmenőm (vagyis ezt nem tudom kideríteni), viszont a felmenő testvére igen. Ebből kifolyólag az apjuk, aki így már azért mégis csak közvetlen ős ott dolgozott. Tehát mint lakóhelyet meg kell említsem.
Szabolcsban szintén nincs mit magyarázni, ezek a települések ismét egymás mellett találhatók, ekkora vándorlás még belefér. 

A nagyjábóli népvándorlást azért levezetem. Petrozsényből és Tapolcsányról költözött két család Borsodnádasdra a munkalehetőség miatt. Itt házasság. Bár ők elváltak, anya és lánya felköltözött Budapestre. Itt köttetett egy házasság az előbbi lánnyal, az Ásványráróról hajókormányosként Budapesten telelő férfival. Ők Dunabogdányban telepedtek le. A dunabogdányi és tótfalusi ág később összetalálkozott.
Heves megyéből pedig szintén a munkalehetőség miatt költözött fel egy család Szabolcs megyébe. Ők így egyesültek. Dunabogdányt és Nagyhalászt összekötni...

.........................................................................

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Katalin!
Családfájával kapcsolatban írok. Én is Heves me
gyébe jutottam a kutatásommal és itt láttam Erdő
telken a Helli-Hlíva neveket. Ritka nevek, ezért megmaradtak az emlékezetemben. Ha nem zavartam, és még kutatja őket, kérem jelezzen vissza. Üdvözlettel P.Ildikó

Rudolf Katalin írta...

Kedves Ildikó!

A rudolf.katalin@gmail.com címen tudunk beszélgetni a dologról. Még aktív vagyok a kutatásban, remélem egyezünk valahol. Ja, és Erdőtelektől északra nem is olyan ritkák ezek a nevek ám.

Megjegyzés küldése